FIT_017 Praktická práce s Windows 10

Kód: FIT_017
Název: Praktická práce s Windows 10
Fakulta / ústav: Fakulta informačních technologií
Rozsah předmětu: 24 vyučovacích hodin
Forma vzdělávání: Prezenční
Jazyk výuky: Čeština
Způsob výuky: Přednáška, cvičení a laboratoře
Způsob ukončení: Kolokvium
Způsob ukončení - upřesnění: Zadání jednoduché úlohy, prezentace různých řešení, diskuse.
Lektor: Ing. Jiří Krýže
Garant: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc. (muzikar@fit.cvut.cz)
Minimální požadované vzdělání: Základní vzdělání
Další vstupní podmínky: Základy práce s PC a chuť se něco naučit
Anotace:

Většina u nás prodávaných počítačů má předinstalovaný systém MS Windows. Cílem kurzu je zdokonalit se v ovládání počítače se systémem MS Windows pro domácí využití. Kurz je doporučený těm, kteří již základní ovládání počítače zvládli.

Po absolvování budete umět počítač nejen správně a bezpečně používat, ale i sami provádět jednoduché administrátorské operace (nastavovat různé parametry, opravovat obvyklé potíže, přidávat uživatele, nastavovat sdílení dat, zálohovat a obnovovat systém, instalovat programy, instalovat a opravovat systém, nastavit tzv. vzdálenou pomoc odborníka apod.).

Dozvíte se o zásadách bezpečné práce s Internetovými službami a o možnostech internetových prohlížečů. Seznámíte se s užitečnými cloudovými službami OneDrive, OneNote, Skype, Google apod.

Budete mít k dispozici počítač s jedinečnou možností si vše názorně vyzkoušet a bez rizika procvičit i to, co se doma obáváte na svém PC provést.

 

Struktura:

Kurz probíhá vždy v pátek od 10:00 do 11:30 v učebně T9:345

Uvedené body nejsou přesným obsahem jednotlivých hodin, ale témata, která budou probírána. Jak bude postup rychlý a do jakých podrobností se bude zacházet, záleží na schopnostech posluchačů. Výklad je prokládán praktickými ukázkami a posluchači si ihned vše prakticky zkouší i sami.

  • 1.-3. hodina: Seznámení s příkazovou řádkou. Principy a srovnání grafického a textového prostředí, příkazová řádka. Způsob zadávání příkazů, jejich struktura a parametry, práce v příkazové řádce a její výhody, dávky příkazů.
  • 4.-6. hodina: Zálohování a obnovení. Možné druhy, způsoby a postupy zálohování a obnovení dat. Instalace programů.
  • 7.-9. hodina:Cloudové služby (MS, Google, Seznam).  Co to je cloudová služba, princip, ukázky. OneDrive, OneNote, GoogleDisk apod. Spolupráce s mobily se systémem Android.
  • 10.-11. hodina: Možnosti oprav nefunkčního PC. Diagnostika (druh problému, lokalizace) a možnosti opravy. Instalace a reinstalace systému Windows, aktualizace.
  • 12. hodina: Shrnutí, opakování, vyhodnocení.
Získaný doklad: Osvědčení o absolvování
Učební pomůcky a literatura: Výukové materiály poskytované v rámci kurzu.
Termín konání: 24.02.2023 - 19.05.2023
Místo konání: Praha, Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6, 3. patro, učebna 345, každý pátek od 10:00.
Cena: 500,00 Kč
Poznámka:

Výuka probíhá ve dvouhodinových blocích (2 x 45 min) v počítačové učebně Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze.

Před první hodinou počkejte u turniketů hned za vstupem do budovy (FIT, Thákurova 9), kde si vás cca 5 minut před začátkem hodiny vyzvedne vyučující. Na první hodině dostanete čipové karty a pak už budete přicházet/odcházet sami.

Portál celoživotního vzdělávání ČVUT cvut@cvut.cz