FEL_080 Webové stránky jednoduše s Googlem

Code: FEL_080
Name: Webové stránky jednoduše s Googlem
Department: Faculty of Electrical Engineering
Duration in hours: 26 lesson hours
Form of study: Full-time
Instruction language: Czech language
Mode of delivery: Lecture, Tutorial and Laboratory Exercise
Mode of completion: Final thesis
Mode of completion detail: power pointové prezentace, tištěné materiály, on-line podpora kurzů
Lecturer: Aleš Kocourek (kocoual2@fel.cvut.cz), Ing. Božena Mannová, Ph.D. (mannova@fel.cvut.cz)
Supervisor: Ing. Božena Mannová, Ph.D. (mannova@fel.cvut.cz)
Minimum educational requirement: Úplné střední vzdělání
Other prerequsites: Základy práce s počítačem
Annotation:

 

Kurz se převážně věnuje tvorbě www stránek pomocí New Google Sites, Webnode, Wix a WordPress, patřících do skupiny WYSIWYG editorů, neboli vizuálních editorů.  Jde o zkratku z anglických výrazů “What You See Is What You Get”, tedy “Co uvidíte, to také dostanete”. Jde o to, že internetovou stránku vytváříte přímo v zobrazení tak, jak bude na internetu skutečně vypadat, mnohdy metodou Drag&Drop (chytni – táhni) vkládáte prvky (potažmo celé bloky) na nově vytvářenou stránku.

Pro obyčejného uživatele jde o velmi jednoduchý způsob, jak zdarma založit a spravovat vlastní web, protože k editaci není třeba znát HTML ani žádnou jinou syntaxi, stačí znát a alespoň trochu umět některý kancelářský software, například MS Word. Je možné tak vytvořit vlastní blog, magazín, osobní stránku nebo atraktivní webovou galerii, takže v průběhu kurzu si budou účastníci vytvářet vlastní www stránky.

Structure:

Kurz je jednosemestrální a jeho výuka probíhá v pátek 12:45-14:15 hod. na Fakultě elektrotechnické v učebně KN:E-311. Kurz vedou lektoři Aleš Kocourek a Ing. Božena Mannová, Ph.D.

1. 30.9.2022

Představení lektora, organizační pokyny. Co jsou www stránky a jejich filozofie, domény a webhosting, stručné seznámení a porovnání jednotlivých programů, historie klasických webů Google, vznik nových webů Google (New Google sites), přihlášení a tvorba webových stránek v tomto systému, výběr šablony.

2. 7.10.2022

New Google Sites – pokračujeme v postupném studiu programu, úpravy a přidání stránek, možnostech sdílení, možnostem vložení odkazu, úprava pozadí, vložení obrázku apod. Psychologie a míchání barev. Otázky a odpovědi.

3. 14.10.2022

New Google Sites – detailně probíráme editaci stránek, propojení s dalšími službami Google. Vkládání a změna barev, minimalistický pohled na web. Tvorba jednoduchých webových stránek na dané téma. Nastavení SEO. Otázky a odpovědi.

4. 21.10.2022

Webnode – český program na tvorbu webových stránek, přihlášení, začínáme pracovat s editorem. Výběr vhodné domény a webhostingu. Otázky a odpovědi.

5. 4.11.2022

Webnode – Úprava stránek, práce s obsahem, vložení loga, obrázku... Změna barev pozadí, oblasti obsahu, práce s nápovědou. Otázky a odpovědi.

6. 11.11.2022

Webnode – Optimalizace pro vyhledávače (SEO), sociální sítě a widgety, vložení fotogalerie, videa, formulářů. Tvorba jednoduchých webových stránek na dané téma. Otázky a odpovědi.

7. 25.11.2022

WIX – objektově programovaný, s Drag and Drop editorem webových stránek (Chytni a táhni) a rozsáhlou knihovnou šablon, přihlášení do WIXu, vlastnosti levého a pravého panelu, Výběr vhodného webhostingu a domény... Otázky a odpovědi.

8. 2.12.2022

WIX – nabídka webu a přidávání stránek, změny pozadí a přidávání textů, obrázků videí apod. do webu, vkládání free aplikací. Tvorba jednoduchých webových stránek na dané téma. Otázky a odpovědi.

9. 9.12.2022

WIX – Změna barvy jednotlivých částí webu, psychologie jednotlivých částí WIXu, jeho možné úpravy. Tvorba jednoduchých webových stránek na dané téma. Nastavení SEO. Otázky a odpovědi.

10. 16.12.2022

Téma poslední lekce je vybráno podle potřeb studentů. Porovnáme jednotlivé editory a vzhled vytvořených webových stránek. Panelová diskuse na daná témata, kde a jak které editory použít, zkušenosti žáků.

Document: Certificate
Teaching aids: power pointové prezentace, tištěné materiály, on-line podpora kurzů
Date: 30.09.2022 - 13.01.2023
Venue: Praha, ČVUT FEL, Karlovo náměstí 13, budova E
Timetable:
  • Friday: 12:45-14:15, KN:E-311
Price: 500,00 CZK
Note:

S velkou pravděpodobností bude výuka probíhat prezenční formou v počítačových učebnách. Pokud by se covidová situace zhoršila, vyučovalo by se distančně. Zatím pouze vyplňte přihlášku a platba se uskuteční později. K platbě budete vyzváni a zároveň Vám budou zaslány platební údaje. 

kontaktní osoba: Olga Vrtišková, e-mail: u3v.fel@gmail.com

Portal of Lifelong learning at CTU ČVUT cvut@cvut.cz