ÚTVS_033 Sport seniorů I - Kondiční posilování, Lukostřelba

Kód: ÚTVS_033
Název: Sport seniorů I - Kondiční posilování, Lukostřelba
Fakulta / ústav: Ústav tělesné výchovy a sportu
Rozsah předmětu: 14 vyučovacích hodin
Forma vzdělávání: Prezenční
Jazyk výuky: Čeština
Způsob výuky: TV Kurz
Způsob ukončení: Kolokvium
Lektor: Mgr. Klára Minaříková (Klara.Minarikova@cvut.cz)
Garant: doc. PaedDr. Jiří Drnek, CSc. (jiri.drnek@cvut.cz)
Minimální požadované vzdělání: Nižší střední vzdělání
Anotace:

Posilování a strečink. Cvičení je zaměřeno  na posílení i  protažení nervosvalového systému, který ovlivňuje správné držení těla,  posílení dna pánevního, jehož ochablost souvisí s bolestivostí zad, poklesem vnitřních orgánů, inkontinencí, u mužů s prostatou. V souvislosti  se snižováním tělesného pohybu se sem zařadí i program kontroly tělesné hmotnosti a zlepšování či udržení fyzické kondice. 

Kondiční posilování seniorů je zaměřeno na poznávání osobních možností a hranic při cvičení s mírnou zátěží v posilovně, a to pomocí cvičení podporujících správné držení těla, zlepšení fyzické kondice a zvýšení nebo udržení svalové síly. Současně si studenti osvojují dostatečný zásobník vhodných cviků.

Studenti cvičí samostatně podle individuálních plánů. Důraz je kladen nejen na správné technické provádění posilovacích cviků, ale i kvalitní zahřátí a rozcvičení (příprava organismu na zátěž) a účelně prováděný strečink v průběhu cvičení. Součástí výuky je i aerobní trénink, cvičení s BOSU a na konci hodiny nezbytný závěrečný strečink.

 

Pomůcky: podložky, BOSU, posilovací stroje, malé zátěže na ruce i nohy, činky

Lukostřelba je sport s vlastní historií a tradicí, která je stará již několik desítek tisíc let. Společně s golfem a tenisem patří mezi tzv. bílé sporty, které mohou provozovat jak mladí tak starší nadšenci. Luky a šípy se používaly již v dobách antiky a středověku a bylo nutné, aby každý muž s nimi uměl zacházet. Vzpomeňte si také na Amazonky nebo Dívčí válku – i zde se luky používaly. Dnes se s lukostřelbou často nesetkáte. Na některých místech světa se ale lukostřelba stále používá k zajištění obživy – k boji a lovu divoké zvěře. A kdo ví, jestli tento zajímavý sport ještě využijeme v praxiJ, právě pro rozšíření jídelníčku.

Po celou dobu kurzu se Vám bude věnovat náš instruktor, který Vám vysvětlí jak luk ovládat a naučí Vás strefovat se do „černého“. Během výuky máte neomezený počet šípů a střel. V ceně je zahrnuto i zapůjčení vybavení.

Struktura:

Kondiční posilování :  (Vzhledem ke specifikaci sportu je trénink je rozdělen do dvou skupin) Každé pondělí  19.2. - 8.4. 2024     8 - 9 hod. Karlovo nám. 13, Praha 2 nebo každý čtvrtek 22.2.-.11.4. 2024    12-13 hodin Pod Juliskou 4, Praha 6  

Lukostřelba: Každé úterý  9.4.-21.5. 2024 12.00-13.30.00 hodin

Vzhledem ke specifikaci sportu je trénink je rozdělen do dvou skupin , 12-12.45 a 12.45-13.30 rozdělení bude provedeno se mnou na poslední hodině v posilovně

Získaný doklad: Osvědčení o absolvování
Termín konání: 19.02.2024 - 26.05.2024
Místo konání: Praha, posilovna Karlovo nám., Posilovna Pod Juliskou, Lukostřelba Podolí
Cena: 500,00 Kč
Portál celoživotního vzdělávání ČVUT cvut@cvut.cz