FA_179 Development nemovitostí – Budova

Kód: FA_179
Název: Development nemovitostí – Budova
Fakulta / ústav: Fakulta architektury
Rozsah předmětu: 240 vyučovacích hodin
Forma vzdělávání: Kombinované
Jazyk výuky: Čeština
Instituce, která udělila akreditaci: České vysoké učení technické v Praze
Způsob výuky: Bloková výuka
Způsob ukončení: Ústní zkouška
Lektor: Ing. Pavel Krupík (pavel.krupik@cvut.cz)
Garant: Mgr. Lucia Dobrucká, Ph.D. (lucia.dobrucka@cvut.cz)
Minimální požadované vzdělání: Úplné střední vzdělání
Anotace:

Cílem je naučit frekventanty kurzu vypracovat investorský projekt stavby, naplánovat a realizovat rozvoj jednoho středně velkého projektu či budovy (např. obytná budova, měřítko 1:500).

Předmětem řešení je konkrétní stavba, u které jsou známé zadání a přesné parametry, a to včetně jeho základních architektonicko-urbanistických, ekonomických, legislativních, technických a společensko-kulturních souvislostí. Na základě známého zadání účastníci plánují, jak tuto stavbu co nejefektivněji realizovat s ohledem na ekonomickou, sociální a environmentální trvalou udržitelnost projektu. (tj. co nejlépe v rozličných aspektech).

Vyučované okruhy zahrnují development budovy, projektový management, architekturu a urbanismus, legislativu stavebního procesu, informační modelování, komunikaci, marketing a další témata. Součástí výuky je práce v týmu na developmentu konkrétní budovy.

Kurz a semestrální práce by měli účastníky naučit naplánovat developerský projekt pro konkrétní stavbu, měli by umět popsat zejména:- jaké jsou hlavní kroky přípravy a realizace developerského projektu, jak sestavit projektový záměr pro konkrétní stavbu- jak vyhodnotit proveditelnost a finanční návratnost/efektivitu- kdo jsou hlavní aktéři důležití pro realizaci konkrétního developerského projektu a jak s nimi komunikovat

Struktura:

Přímá výuka s časovou dotaci 80 hodin. Výuka probíhá v 5 dvoudenních blocích a zahrnuje tematické oblasti z různých oborů developerské praxe: trh nemovitostí a development, projektový management, finanční kalkulace, architektura, urbanismus, IT nástroje (zejména BIM) a práce s daty, legislativa stavebního procesu, komunikace a marketing, facility management a další.

Práce v týmu na zadaném projektu developmentu budovy, časová dotace 120 hodin práce na projektu (mimo čas vyhrazený pro přímou výuku). Zadání k projektu je nastavěno multioborovo a zahrnuje klíčové aspekty výše zmíněných témat, zejména: development, projektový management, kalkulace a rizika, analýza lokality, architektura a urbánní vztahy, komunikace s aktéry, marketing a další. Práce zahrnují základní proces developmentu, tj. analýzy from-the-desk i přímo v terénu, rámcový průzkum potencálních klientů, vytvoření alternativ řešení a ověření optimální varianty, zpracování návrhu s pomocí IT nástrojů, finanční kalkulace z hlediska investic i správy, stanovení rizik a další. Náročnost práce zvyšuje rozsah témat i komplexnost procesu.

Příprava a samostudium, časová dotace 40 hodin.

Předběžné termíny pro AR 2024/2025: 11. – 12. 10. 2024 / 1. – 2. 11. 2024 / 22. – 23. 11. 2024 / 13. – 14. 12. 2024 / 10. – 11. 1. 2025 + zkouška 17.1.2025

Získaný doklad: Mikrocertifikát
Učební pomůcky a literatura: Prezentace a studijní materiály kurzu (moodle CZV Development budovy) Doplňující: Miles, M.E, Netherton, L.M, Schmitz, A. (2015) Real estate development. Principles and processes. Urban Land Institute. Peiser, R.B, Hamilton, D. (2012) Professional real estate development. Uli guide to the business. Urban Land Institute. Jowsey, E. (Ed.). (2014). Real Estate Concepts: A Handbook (1st edition). Routledge Staiger, R. (2023). Foundations of Real Estate Financial Modelling (3rd edition). Routledge.Projektarbeit, Projektvorschlag / Machbarkeitsstudie, Department für Bauen und Umwelt, Lehrgang Real Estate Management 19 (2020/22) Hartzell, D., & Baum, A. E. (2021). Real Estate Investment and Finance: Strategies, Structures, Decisions (2nd edition). Wiley
Termín konání: 01.10.2024 - 31.01.2025
Místo konání: Praha, Fakulta architektury ČVUT
Cena: 45 000,00 Kč
Portál celoživotního vzdělávání ČVUT cvut@cvut.cz