FA_181 Development nemovitostí – Lokalita

Kód: FA_181
Název: Development nemovitostí – Lokalita
Fakulta / ústav: Fakulta architektury
Rozsah předmětu: 240 vyučovacích hodin
Forma vzdělávání: Kombinované
Jazyk výuky: Čeština
Instituce, která udělila akreditaci: České vysoké učení technické v Praze
Způsob výuky: Bloková výuka
Způsob ukončení: Ústní zkouška
Lektor: Ing. Pavel Krupík (pavel.krupik@cvut.cz)
Garant: Mgr. Lucia Dobrucká, Ph.D. (lucia.dobrucka@cvut.cz)
Minimální požadované vzdělání: Úplné střední vzdělání
Anotace:

Cílem je naučit frekventanty kurzu naplánovat rozvoj lokality (bloku/areálu) obsahující různé funkce, kde jsou budovy spojené veřejnou infrastrukturou (měřítko 1:2000, cca 5-10 hektarů).

Předmětem řešení je lokalita obsahující několik staveb s různými funkcemi, spojených infrastrukturou a doplněných volnými (nezastavěnými, veřejnými) prostranstvími. Účastníci kurzu dostanou rámcové zadání (daný pozemek) a na základě analýzy místa, širších vztahů a trendů hledají příležitosti, jak by daná lokalita mohla být optimálně využita (princip land developmentu).

Vyučované okruhy zahrnují development lokality, systém plánování v ČR, feasibility study, architekturu a urbanismus, legislativu developerské činnosti, principy udržitelné výstavby, komunikaci s aktéry a další témata. Součástí výuky je práce v týmu na developmentu konkrétní lokality.

Kurz a semestrální práce by měli účastníky naučit vypracovat developerskou koncepci projektu na konkrétní lokalitu s rámcovým zadáním, která by měla sloužit jako podklad pro rozhodnutí stavebníka (rada města, správní rada soukromé společnosti, vedení developerské firmy atp.) a zadání pro jednotlivé specialisty (financující banku, analytiky, marketingové oddělení, projektanty atd.). Tj. účastníci by se měly na závěr lépe chápat:- jaké jsou hlavní součásti developerského projektu, jaký je jejich smysl a rámcový obsah, jak je sestavit či zadat- jaké jsou širší souvislosti různých příležitostí a jak vybrat nejlepší možnou (efektivní i reální) variantu- kdo jsou základní aktéři developerského projektu, jaké jsou jejich motivace a jak s nimi pracovat.

Struktura:

Prezenční výuka s časovou dotaci 80 hodin. Výuka probíhá v 5 dvoudenních blocích a zahrnuje tematické oblasti z různých oborů developerské praxe: trh nemovitostí a development, strategické plánování a studie proveditelnosti, finanční kalkulace, urbanismus a infrastruktura, udržitelná výstavba, IT nástroje (zejména arcGIS) a práce s daty, legislativa developerské činnosti, komunikace s aktéry a PR lokality, optimalizace využití území a daňová optimalizace a další.

Práce v týmu na zadaném projektu developmentu budovy, časová dotace 120 hodin práce na projektu (mimo čas vyhrazený pro přímou výuku). Zadání k projektu je nastavěno multioborovo a zahrnuje klíčové aspekty výše zmíněných témat, zejména: development, strategie a studie proveditelnosti, etapizace investic, kalkulace a rizika, analýza lokality, urbanismus lokality, komunikace s aktéry, PR lokality a další. Práce zahrnují základní proces land developmentu, tj. analýzy from-the-desk i přímo v terénu, rámcový průzkum aktérů, vytvoření alternativ řešení a ověření optimální varianty, zpracování návrhu s pomocí IT nástrojů, finanční kalkulace z hlediska etap realizace v území i jednotlivých staveb, stanovení rizik a další. Náročnost práce zvyšuje rozsah témat i komplexnost procesu.

Příprava a samostudium, časová dotace 40 hodin.

Získaný doklad: Mikrocertifikát
Učební pomůcky a literatura: Prezentace a studijní materiály kurzu (moodle CZV Development lokality) Doplňující: Miles, M.E, Netherton, L.M, Schmitz, A. (2015) Real estate development. Principles and processes. Urban Land Institute. Peiser, R.B, Hamilton, D. (2012) Professional real estate development. Uli guide to the business. Urban Land Institute. Jowsey, E. (Ed.). (2014). Real Estate Concepts: A Handbook (1st edition). Routledge Staiger, R. (2023). Foundations of Real Estate Financial Modelling (3rd edition). Routledge.Projektarbeit, Projektvorschlag / Machbarkeitsstudie, Department für Bauen und Umwelt, Lehrgang Real Estate Management 19 (2020/22) Hartzell, D., & Baum, A. E. (2021). Real Estate Investment and Finance: Strategies, Structures, Decisions (2nd edition). Wiley
Termín konání: 01.02.2025 - 31.05.2025
Místo konání: Praha, Fakulta architektury ČVUT
Cena: 45 000,00 Kč
Portál celoživotního vzdělávání ČVUT cvut@cvut.cz